Skansktradgard.se

Vinodling

Visste du att det går att odla vin i Skåne? Det går utmärkt om man använder sig av druvor som är anpassade till det nordiska klimatet och en något kortare odlingssäsong. Faktum är att vinplantorna kan klara temperaturer ner till – 25 grader på vintern. Sen vårfrost i samband med kroppssprickning är i stället ett större problem.

Druvor som går att odla i Skåneland

Normalt räknar man med cirka 100 dagar mellan blomning och skörd. De vanligast förekommande druvsorterna i Sverige är Rondo (blå druva för rött och rosévin) och Solaris grape-32440_1280(grön druva för vitt vin) behöver ungefär 90 dagar på sig att mogna. Det är även vanligt att man odlar Regent & Leon Millot (blå druvor), Phönix (grön druva) samt de klassiska Pinot Noir (blå) och Chardonnay (grön).

Mestadels ympade plantor

Merparten av odlingen i Skåne kommer från ympade plantor, men på en del av mindre gårdarna förekommer även rotäkta. Vinlusen, som är ett problem på kontinentens vinodlingar och angriper de rotäkta plantornas rötter, har än så länge inte hittat till Sverige.

Vinprovning och övernatting

Många av vingårdarna i Skåne har öppet för allmänheten och ordnar bland annat vinprovningar och rundturer. Någon direktförsäljning av vin förekommer däremot inte då det strider mot Sveriges alkohollagar. Vid några av vingårdarna, som till exempel Österlens Vingård och Kronovalls Vinslott kan du kombinera vinprovning med övernattning.

13534663816821

Intresserad av att öppna din egen vingård?

Många skånska lantbrukare, och även andra som kanske funderar på att byta yrkesbana, har upptäckt vinodlandets möjligheter och drömmer om en egen vingård. Längre odlingssäsong och ett allt mildare klimat gör det fullt möjligt. Har du det som dröm så passa gärna på och besöka en skånsk vinodling och gå en vinodlingskurs där du får lära dig om olika druvsorter som kan odlas i vårt klimat samt om beskärning och plantering. Bland mycket annat. Finns bara viljan så kan även du odla ditt eget vin i Skåne. Oavsett om det är som hobby eller kommersiell produkt kommer det att skänka dig mycket glädje.