Skansktradgard.se

Trädgårdsinspiration

Förra sommaren slog vi nog rekord i antal mil på vägarna genom Sverige. Då vi förra sommaren hade blivit med trädgård men ännu inte hade gjort något med den beslutade vi oss för att åka runt och leta inspiration hos andra. På många håll i landet finns det trädgårdsföreningar där medlemmarna både har speciella dagar för “öppen trädgård” samt de som håller sina trädgårdar öppna under hela sommaren för att låta andra inspireras.

Ju fler ställen vi besökte desto mer variation såg vi. Allt från minimalistiska japanska trädgårdar till mer vildvuxna, ängsliknande motsvarigheter. Vissa hade jobbar i åratal för att lirka varje grässtrå till sin bestämda plats genom tid och tålamod medan andra börjat sitt odlande vid ritbordet och som på mer bestämt manér fått plantorna på plats.

Många har även anlagt olika former av vattenspel bland planteringarna. Det finns en uppsjö av vackra fontäner och fågelbad som ger trädgården det lilla extra. För den med mer plats kan en damm vara kronan på verket. Antalet vattenväxter som trivs på våra breddgrader är tämligen imponerande, vill man poängtera det exotiska kan man med fördel plantera några karpfiskar också.

För våra bilturer använde vi makens firmabil. Även om den är hyrd via företagsleasing så är det som vår egen bil utanför arbetstid. Det är helt perfekt att kunna åka med en ny, trygg bil utan att behöva ruinera sig med dyra billån och underhåll. Ännu bättre är att lastutrymmet är stort så vi har fått med oss många buskar och plantor hem, för att inte tala om alla säckar med jord och bark!

Den bästa trädgården hittills måste jag ändå erkänna är vår egen. Den är till stor del vildvuxen men sakta börjar våra egna planteringar ta form och i sommar ska vi försöka få till ett litet kryddhörn som även fungerar som fjärilsmatare. Ytterligare en idé vi tagit med oss från sommarens resor.